Knyta sig

Jonte har hört nåt mystiskt i den sena timmen, att folk knyter sig, så självklart tar jag mitt ansvar och förklarar:


Knyta sig..?! Den var inte lätt.. snyta sig har jag stenkoll på, knyta känns lite mer komplicerat.
Men den gamle scout som man är ger man sig med glädje in i alla kniviga situationer.


Knyta är ett germanskt ord och betyder typ binda eller dra ihop.
I SAOB kunde man redan år 1899 läsa att knyta (när det handlar om en person) var ett starkt vardagligt ord som menas att någon ska; vika sig, draga ihop sig, krypa ihop.
När en person säger "Ja går in å knyter mäj ett slag" betyder det alltså; lägga sig (att sova).


Så vad betyder då detta:
att man bara kan använda knyta sig när man ska sova i fosterställning, eller vika ihop sig på nåt världens-vigaste-man-sätt? Nej, vem orkar bry sig om hur folk sover, huvudsaken att. Och såklart att alla tar sin samhälleliga plikt att föra vårt kulturella arv vidare, och svänga sig med uttryck som har hundratals år på nacken.

Så gå och knyt er nu, vänner!


Diska

Diska är ett verb som syftar till när man rengör föremål som använts i samband med måltider och matlagning. Ordet disk däremot är ett substantiv som syftar på exempelvis bestick och matporslin som är i behov av rengöring, d.v.s att bli diskade.

Diska är något de flesta människor klarar av rent fysiskt, däremot finns en psykisk spärr. Disk kan vara ångestframkallande vilket enklast kan beskrivas med att ångesten växer i takt med diskberget.


Diska kan också ge fysiska men som ryggvärk, brännskador och uttorkning. I vissa fall även svettningar när man diskar länge i varmt vatten.


För att slippa diska själv kan man skaffa en maskin, mycket praktiskt, nackdelen är däremot att maskinen ska plockas i och ur. Ett lite mer gammaldags sätt att slippa diska är att (som ryktet säger man gör i vissa indianbyar i Sydamerika) använda vandrarmyror som diskmaskiner. Myrorna äter upp matresterna och utsöndrar en syra som för att porslinet både blir skinande rent och samtidigt desinficerat. Fiffigt värre men lite opraktiskt, för var ska myrorna bo emellan diskningarna?

Mitt bästa tips är att skaffa en respektive/slav, vilka till skillnad från maskinen fixar allt och dessutom kan nyttjas till andra saker också.
Eller helt enkelt försöka ta sig i kragen emellanåt och diska själv, än har ju ingen dött av det.

.


RSS 2.0