Självstående

Veckans ord är ett nytt ord. Har haft det i tanken länge, men blev bara tvungen att skriva om det när en man i radio igår talade om sig själv som ensamstående, men samtidigt var han inte ensam utan hade valt det.

Självstående är min variant på ordet ensamstående, så därför börjar vi i den änden.

Ensam är ett adjektiv som kan ha flera betydelser. 

Ensam kan vara rent beskrivande:

Dels att inte befinna sig på samma plats som andra föremål av samma typ: Boken stod ensam i hyllan.
Ordet blir särskilt utmärkande när det handlar om homo sapiens sapiens. Att en människa inte är tillsammans med andra människor: Mannen bodde ensam på ön.

Ensam kan också vara mer ett känslomässigt tolkande:

Att en människa upplever en negativ känsla av att vara ensam, antingen för att man är ensam (som i exemplet ovan) eller en upplevelse av att människor i omgivningen är annorlunda eller avvisande: Pojken kände sig ensam under sin uppväxt.


Tillståndet att vara ensam (ensamhet) kan vara både fridfullt och fruktansvärt, beroende på om det är något man valt själv eller tvingats till. 

Ordet ensamstående beskriver alltså någon som, självvalt eller ej, känslomässigt eller beskrivande står ensam och utan andra.


Själv
är också det ett adjektiv, som betyder ensam, men med ett litet fast mycket viktigt litet tillägg: på egen hand.

Själv betyder alltså att man är ensam, rent beskrivande inte känslomässigt, utan med kontroll på situationen och klarar sig på egen hand, utan andra människors medverkan: "Det är okej, jag bär väskan själv."

Då blir alltså självstående en beskrivning av någon som står på egen hand.

Om man någon gång är tvungen att fylla i sitt civilstånd, är det inte bättre att göra att kryss där man betraktas som självstående (att man står på egen hand) än ensamstående (att man står utan andra)?


Förkylning


Förkylning är en vardaglig benämning på infektioner som drabbar de övre luftvägarna och näsans slemhålor. Förkylning orsakas av ett virus.


Det som händer vid en förkylning är att kroppens slemhinnor angrips av viruset, svullnar upp och producerar mer slem än vanligt, som en motåtgärd. I korthet är alltså förkylning svullna slemhinnor.


Då kan jag bara inte låta bli att undra: förkylning borde väl kunna heta så som det är; svullna slemhinnor. Än att liksom mildra till det med ett litet snällt namn som förkylning. Speciellt eftersom förkylning, till motsats av vad hela svenska folket lär sina barn, inte orsakas av kyla.
Hör och häpna: Det spelar alltså ingen roll alls hur kall man än blir, om viruset inte finns i kroppen så blir man inte förkyld. Man kan möjligtvis bli nerkyld och kanske förfryser sig och kanhända blir man blå (om nu inte det också är en missuppfattning hos svenska folket som de sedan lärt sina barn,) men absolut inte förkyld.


Förkylning/svullna slemhinnor visar sig som snuva, täppt näsa och hosta, men kan även orsaka värk över näsrot och panna. Ett eget litet tillägg i sjukdomssymptomen är nysningar samt rinnande ögon och sår under näsan, de två sista något som yttrar sig på ett sådant sätt att det lätt kan sammankopplas med storgråtande i längre period.
Hela ansiktet är helt enkelt rödflammigt och ser lite lätt mosigt ut (inte bara svullnad inuti), allt på grund av ett virus och lite svullna slemhinnor.

Feber får man däremot inte förrän förkylningen övergått till en bakterieinfektion. Men än har jag bara virus, så bakterieinfektioner och feber får någon annan ljuga ihop något om.


Vid förkylning/svullna slemhinnor brukar man också få ont i halsen, vilket beror på att näsa och svalg är inflammerade. Ibland drabbas även stämbanden av en katarr som ofta orsakar heshet. Denna stämbandskatarr är, enligt min ringa mening, det mest fantastiska med hela sjukdomen, för finns det något roligare än att vara hes och försöka sjunga rent?
Alltså kan detta virus även förstärka den komiska ådran hos den drabbade.


När man så drabbats av förkylning (eller svullna slemhinnor som jag gärna kallar det) finns det något botemedel? Tyvärr gör det ju inte det, svullna slemhinnor kan varken tränas eller medicineras bort. För att mildra symptomen kan man äta c-vitamin, vitlök och använda mjukare toalettpapper, men det finns inga bevis på att dessa behandlingar har någon effekt på själva infektionen. Bästa medicinen är att bara ta det lugnt och vila vid första tecken på svullna slemhinnor.


Så jag får helt enkelt fortsätta äta apelsin och ligga i soffan tills svullnaden lagt sig.


Vill man fördjupa sig mer i ämnet och ordet snor kan jag tipsa om:
http://lillelins.blogg.se/1192304381_veckans_ord.html


Nyårsläger


Nyårsläger är ett sammansatt ord bestående av orden nyår och läger.

Ordet nyårsläger finns inte i Wikipedia, men om man däremot söker på nyår och läger var för sig får man fram denna fakta:

Nyår är en traditionell högtid som firas vid starten på det nya året, som enligt svensk kultur firas natten mellan nyårsafton 31 december och nyårsdagen 1 januari. 
Medan julen är en högtid som firas med familjen är det vanligt att man på nyårsafton har en nyårsfest eller middag tillsammans med sina vänner. Denna fest eller middag ska gärna vara lite exklusivare än vanligt och man är ofta finklädd. Till middagen äter man gärna hummer. Strax innan tolvslaget går festdeltagarna ofta ut till någon plats där man kan avlossa egna fyrverkerier eller titta på andras. Det är också vanligt att ha med sig champagne som ska öppnas och drickas precis på tovslaget. Minuten innan tolvslaget räknar man ned och sedan ropar man "Gott nytt år!", öppnar champagnen och skålar.
En annan tradition är nyårspussen; i samband med tolvslaget pussar man de andra festdeltagarna på kinden eller munnen och önskar varandra ett gott nytt år.

Läger är en tillfällig boplats, olika typer av läger är: Scoutläger, Koncentrationsläger och Konfirmationsläger.

Efter ivrigt google-sökande kommer också informationen fram att nyårsläger i de allra flesta fall är en företeelse i kristna sammanhang. Att ett nyårsläger kan vara med eller utan skidor och i det hela är löjligt kul.

Jag har också lyckats luska ut att ett nyårsläger i Hemavan kan innehålla: Snö, tjejer, kyla, värme, killar, Jesus, mat, sängar, studium, bus, andakt, eftertanke, kallelse, fler tjejer, lovsång, andra killar, omvändelse, godis, ledare, upplevelser och vänner. Medan ett nyårsläger i Härnösand utlovar en massa dofter och ett rejält nyårsfirande sista kvällen, och nästan garanterat hummer och champagne-fritt, i varje fall energidrycks-fritt.


Då kan vi alltså koncentrera oss på att nyårsläger är en sammankomst, där ett uppbyggande av en tillfällig boplats sker och där de kristna deltagarna (som enligt tidigare information om nyår bör vara vänner) firar en traditionell högtid tillsammans.
Det låter ju inte helt fel.. eller hur?


RSS 2.0