Sol-och-vårare

Denna veckas ord tillägnas Jocke, som länge varit en sol-och-vårare.

Sol-och-vårare är ett uttryck som härstammar från 1930-talet och Gustaf Raskenstam, en stor lurendrejare som sökte sina offer genom kontaktannonser, där han använde signaturen "sol och vår". Därför har sol-och-vårare blivit benämningen på någon som inleder en relation med baktanken att ta pengar. Uttrycket har varit så välkänt att det till och med vunnit Melodifestivalen. 1962 sjöng Inger Berggren schlagern "Sol och Vår", som handlar om en liten flicka som utnyttjas av en sol-och-vårare.

I slask-tider som dessa när allt ute är grått, där varken vinter eller vår känns närvarande har i varje fall jag ett extremt behov av ljus. Längtan efter sol tar liksom över hjärnan och blir som en drog man bara måste ha. Och att aldrig veta från dag till dag om det ska bli plus eller minus-grader, täckbyxor eller inte, regn eller snö, tär på en stackars fröken. Kroppen och själen liksom skriker: Jag vill ha sol och vår!

Sol-och-vårare har alltså fått en ny betydelse i vårt 2000-tal:
Det är inte längre någon som har signaturen "Sol och vår" i kontaktannonser. Och inte är det någon som låtsats vara kär och tjyvar hela "kärlekens" bohag. Inte heller har det med någon 60-tals schlager att göra.

Det är helt enkelt någon som tycker om och längtar efter sol och vår. Inget konstigare än så.

Klicka här om du vill läsa mer om Inger Berggrens stora hit och en av mina favorit-schlagers: http://www.esc-history.com/details.asp?key=85

Kommentarer
Postat av: Sofie

Vad roligt med veckans ord ! Jag visste inte om att du skrev den här bloggen . kul kul !

2008-03-06 @ 11:25:42
URL: http://missofies.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0